آموزش بلاگ نویسی؛ چگونه یک بلاگ پست بنویسیم؟

اکنون که در حال نوشتن این نوشته آموزشی هستم، اولین روزهایی که برای نوشتن یک بلاگ پست تلاش می‌کردم را به خاطر می‌آورم. در آن روزها تولید و انتشار محتوا به شکلی که امروزه در جریان است، مرسوم نبود و بازاریابی محتوایی هنوز در مراحل ابتدایی خود قرار داشت. در نتیجه بسیاری از افراد فعال…
تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳

آنچه در این مقاله خواهید خواند

اکنون که در حال نوشتن این نوشته آموزشی هستم، اولین روزهایی که برای نوشتن یک بلاگ پست تلاش می‌کردم را به خاطر می‌آورم. در آن روزها تولید و انتشار محتوا به شکلی که امروزه در جریان است، مرسوم نبود و بازاریابی محتوایی هنوز در مراحل ابتدایی خود قرار داشت. در نتیجه بسیاری از افراد فعال در این حوزه به کپی‌برداری از سایر سایت‌ها یا بازنویسی ناقص مطالب اکتفا می‌کردند. در بهترین حالت، شاهد بازنویسی محتوای سایر سایت‌ها با بیانی جدید بودیم!

اما در چند سال اخیر، با افزایش دانش و تلاش فعالین این حوزه، دیگر خبری از آن کارهای ساده و کم ارزش نیست. کافی است یک عبارت کلیدی را جستجو کنید تا بهترین نتایج برای شما لیست شود! از سوی دیگر صاحبان کسب و کارها نیز به این واقعیت پی برده‌اند که روش‌های قدیمی دیگر کارایی لازم را ندارند و برای بقا در رقابت، نیازمند تولید محتوای خلاقانه و ارزشمند هستند.

این دگرگونی‌ها، نگارش بلاگ پست را به یک کار تخصصی تبدیل کرده است. به همین دلیل آشنایی با اصول و روش‌های صحیح تولید محتوا برای هر نویسنده یا صاحب کسب و کاری که به دنبال موفقیت در این عرصه است، ضروری می‌باشد.

از این رو در این مقاله قصد داریم تا شما را با مراحل گام به گام ایجاد یک بلاگ پست اصولی آشنا کنیم. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا به شما نشان دهیم چگونه می‌توانید با استفاده از محتوای باکیفیت، به اهدافتان در دنیای دیجیتال دست پیدا کنید.

1. انتخاب موضوع یا تاپیک (Blog Topic)

اولین قدم در نوشتن یک بلاگ پست، انتخاب “موضوع” است. این موضوع باید علاوه بر اینکه با برند و کسب و کار شما مرتبط باشد، در عین حال مورد علاقه شما (به عنوان نویسنده) و مخاطب هدف شما نیز قرار بگیرد. در غیر این صورت، تلاش شما برای تولید محتوا به هدر خواهد رفت.

یک ضرب المثل انگلیسی درباره اهمیت علاقه و اشتیاق نویسنده به موضوع وجود دارد که می‌گوید:

“No fun for the writer, no fun for the reader.”

مفهوم کلی این ضرب المثل این است که اگر در حین نوشتن موضوعی که انتخاب کرده‌اید به شما خوش نگذرد، طبیعتا خواننده نیز از خواندن آن لذت نخواهد برد.

بنابراین انتخاب موضوعی که به آن علاقه دارید، نه تنها باعث می شود که در حین نوشتن خلاق‌تر و پرانرژی‌تر باشید، بلکه به شما کمک می‌کند تا محتوایی جذاب‌تر و خواندنی‌تر برای مخاطبان خود تولید کنید.

اگر به عنوان یک طراح محتوا، مسئولیت انتخاب موضوع و ارجاع آن به نویسنده‌های مجموعه خود را بر عهده دارید، حتما این موضوع را مورد توجه قرار دهید و ترجیحا هر موضوعی را به نویسنده‌ای بسپارید که برای نوشتن درباره آن ذوق و شوق کافی داشته باشد. در غیراینصورت ممکن است نتیجه نهایی کار به اندازه مورد انتظار مطلوب نباشد.

برای انتخاب موضوع یا تاپیک ممکن است ایده‌هایی در ذهن خود داشته باشید، اما اگر در این انتخاب احساس سردرگمی می‌کنید، می‌توانید از ایده‌های زیر کمک بگیرید:

1. تحلیل رقبا

به بلاگ رقبای خود سر بزنید و ببینید در مورد چه موضوعاتی محتوا تولید می‌کنند. کدام موضوعات بیشتر مورد توجه مخاطبان آنها قرار گرفته است؟ برای ارزیابی این موضوع می‌توانید نظرات منتشر شده در مقالات را بررسی کنید. معمولا تعداد نظرات هر مقاله، بیانگر جذابیت و کاربرپسند بودن آن است. به نظرات منتشر شده در مقالات رقبایتان دقت کنید و ببینید چه چیزی مخاطبان را به بحث و گفتگو واداشته است.

با بررسی محتوای رقبای خود می‌توانید ایده‌های جدیدی برای بلاگ پست خود پیدا کنید و از اشتباهات آنها درس بگیرید.

2. طوفان فکری

با اعضای تیم خود جلسات طوفان فکری برگزار کنید و ایده‌های مختلف برای موضوعات بلاگ پست را بررسی کنید. در این روش باید تمام ایده‌هایی که به ذهن تمام اعضای جلسه می‌رسد را بدون هیچ گونه قضاوت و محدودیتی روی کاغذ بنویسید. سپس ایده‌های مطرح شده را بررسی و دسته بندی کرده و بهترین آنها را برای نوشتن بلاگ پست خود انتخاب کنید.

3. کیورد ریسرچ یا تحقیق کلمات کلیدی

اگرچه کیورد ریسرچ یا تحقیق کلمات کلیدی باید پس از انتخاب تاپیک انجام شود، اما انجام آن در این مرحله می‌تواند برای انتخاب موضوع به شما کمک کند.

به‌طور مثال فرض کنید شما صاحب یک وب‌سایت در حوزه تکنولوژی هستید. اگر دست به کار تحقیق کلمات کلیدی شوید، احتمالا با مجموعه کیوردهایی مانند “نحوه دلیت اکانت اینستاگرام”، “حذف موقت اکانت اینستاگرام”، “گرفتن تیک آبی اینستاگرام”، “پست مشترک در اینستاگرام” و… مواجه خواهید شد. این کلمات کلیدی نشان دهنده این است که موضوع اینستاگرام می‌تواند یکی از بهترین گزینه‌های شما در انتخاب تاپیک باشد.

4. تعامل با مخاطبان در شبکه‌های اجتماعی

از مخاطبان خود در شبکه‌های اجتماعی بپرسید که در مورد چه موضوعاتی دوست دارند در بلاگ شما بخوانند. نظرات و پیشنهادات آنها را جمع‌آوری کنید و از آنها برای انتخاب موضوعات بلاگ پست خود استفاده کنید.

با به کارگیری روش‌های خلاقانه و نوآورانه برای تعامل با مخاطبان در شبکه‌های اجتماعی، می‌توانید به طور موثرتری علایق و سلایق آنها را کشف کنید. به‌طور مثال می‌توانید از نظرسنجی، آزمون‌ها و مسابقات تعاملی برای جمع‌آوری اطلاعات و جلب نظر مخاطبان استفاده کنید.

2. تحقیق کلمات کلیدی

پس از انتخاب موضوع، نوبت به کیورد ریسرچ یا تحقیق کلمات کلیدی می‌رسد. در این مرحله باید علاوه بر میزان اهمیت یک کیورد، به هدف جستجوی کاربران (اصطلاحاً search intent) از جستجوی آن کلمه کلیدی نیز دقت کنید. هدف جستجوی کاربران به این معنی است که کاربر با جستجوی یک عبارت خاص، به دنبال چه چیزی است.

به طور کلی، کاربران به 4 هدف متفاوت کلمات کلیدی مورد نظر خود را جستجو می‌کنند:

  • اطلاعاتی (informational): کاربران به دنبال اطلاعات بیشتر در مورد یک موضوع خاص هستند
  • ناوبری (navigational): کاربران به دنبال یافتن صفحه یا برند خاصی هستند
  • تجاری (commercial): کاربران به دنبال تحقیق و بررسی قبل از تصمیم‌گیری برای خرید هستند
  • عملیاتی (transactional): کاربران به دنبال انجام یک عمل خاص مانند خرید، دانلود یا… هستند

از آنجایی که پست‌های وبلاگ معمولاً برای کلمات کلیدی با هدف جستجوی اطلاعاتی (informational) رتبه‌بندی می‌شوند، بهتر است برای نوشتن یک بلاگ پست کیوردهای اطلاعاتی را انتخاب کنید.

✅ مثال کاربردی:

فرض کنید که شما صاحب یک وب سایت ورزشی هستید و قصد دارید در بخش بلاگ آن، در راستای اهداف تجاری خود به موضوعات مختلف ورزشی بپردازید.

پس از بررسی‌های لازم، به این نتیجه می‌رسید که پرداختن به موضوع “دوچرخه کوهستان” می‌تواند برای مخاطبان و اهداف کلی کسب و کار شما مفید باشد.

شما با انجام کیورد ریسرچ در این زمینه، با انبوهی از کلمات کلیدی مانند “دوچرخه کوهستان جاینت”، “دوچرخه کوهستان دیجی کالا”، “بهترین دوچرخه کوهستان در ایران”، “قیمت دوچرخه کوهستان”، “بهترین دوچرخه کوهستان”، “مقایسه دوچرخه های کوهستان”، “تفاوت دوچرخه کوهستان با شهری”، “دوچرخه کوهستان قسطی”، “خرید دوچرخه کوهستان دیوار”، “فروش اقساطی دوچرخه کوهستان”، “راهنمای خرید دوچرخه کوهستان”، “خرید دوچرخه کوهستان حرفه ای”،‌ “خرید دوچرخه کوهستان”، “آموزش تعمیر دوچرخه کوهستان”، “دوچرخه کوهستان ترب” و و ده‌ها کیورد دیگری که می‌توان به آن‌ها اشاره کرد، مواجه می‌شوید.

اما نکته مهم این است که همه این کلمات کلیدی برای تولید محتوا در بلاگ شما مناسب نیستند. چرا که صرفا برخی از آنها جنبه اطلاعاتی دارند، در حالی که مابقی کیوردها جنبه ناوبری، تجاری یا عملیاتی دارند. در ادامه، به دسته بندی این کلمات کلیدی می‌پردازیم.

کلمات کلیدی اطلاعاتی:

  • بهترین دوچرخه کوهستان
  • بهترین دوچرخه کوهستان در ایران
  • مقایسه دوچرخه های کوهستان
  • تفاوت دوچرخه کوهستان با شهری
  • راهنمای خرید دوچرخه کوهستان
  • خرید دوچرخه کوهستان حرفه ای
  • آموزش تعمیر دوچرخه کوهستان

✅ این کلمات کلیدی برای تولید محتوای آموزشی و رفع نیاز به آگاهی در ارتباط با یک موضوع خاص، در بلاگ سایت شما مناسب هستند.

کلمات کلیدی ناوبری:

  • دوچرخه کوهستان دیجی کالا
  • دوچرخه کوهستان ترب
  • خرید دوچرخه کوهستان دیوار
  • دوچرخه کوهستان جاینت

❌ کابران این کیوردها را به قصد یافتن برند یا صفحات مورد نظر خود جستجو می‌کنند. بنابراین تولید محتوا درباره این کیوردها گزینه مناسبی برای شما نیست.

کلمات کلیدی تجاری:

  • خرید دوچرخه کوهستان
  • فروش دوچرخه کوهستان

❌ کاربران با جستجوی این کلمات به دنبال صفحاتی هستند که در آن لیستی از این محصول برای بررسی و خرید وجود داشته باشد. بنابراین این دست از کیوردها نیز انتخاب مناسبی برای تولید محتوا در بخش بلاگ سایت شما نیست.

کلمات کلیدی عملیاتی:

  • دوچرخه کوهستان قسطی
  • فروش اقساطی دوچرخه کوهستان

❌ این نوع از کیوردها نیز برای صفحات محصول استفاده می‌شوند. بنابراین نباید از آن‌ها برای تولید محتوای وبلاگ استفاده کرد.

📣 نکته: به خاطر داشته باشید که هدف قرار دادن چندین کلمه کلیدی در یک صفحه، نه تنها امکان‌پذیر است، بلکه انجام این کار گاهی ضروری است و در صورتی که کلمات کلیدی مشابه را در صفحات متفاوت هدف گذاری کنید، ممکن است این صفحات با یکدیگر در رقابت قرار بگیرند و به سئوی وب‌سایت شما آسیب وارد کنند. (به گروه بندی کلمات کلیدی مشابه و هم‌منظور، اصطلاحا خوشه بندی کلمات کلیدی یا کیورد کلاسترینگ (keyword clustering) گفته می‌شود.)

به عنوان مثال کلمات کلیدی بهترین دوچرخه کوهستان و بهترین دوچرخه کوهستان در ایران کلمات کلیدی‌ای هستند که باید آن‌ها را در یک صفحه تارگت کنید. برای این کار می‌توانید از یک کلمه به عنوان کلمه کلیدی اصلی (در اینجا به‌طور مثال بهترین دوچرخه کوهستان) و از کلمه کلیدی دیگر به عنوان کلمه کلیدی فرعی استفاده کنید.

برای انتخاب کلمه کلیدی اصلی و فرعی در بین چند کلمه کلیدی هم منظور بهتر است میزان جستجو (search volume) و سختی (keyword difficulty) آن‌ها را با یکدیگر مقایسه کنید و کلمه‌ای که حجم جستجوی بالا و سختی کمتری دارد را به عنوان کلمه کلیدی اصلی انتخاب کنید.

3. ترسیم شخصیت خریدار (Buyer Persona)

موفقیت در تولید محتوای بلاگ، مستلزم شناخت دقیق مخاطبان است. بدون درک صحیح علایق، نیازها و چالش‌های مخاطبان، محتوای شما به هدف خود نخواهد رسید.

شخصیت خریدار که تحت عناوین دیگری همچون پرسونای خریدار یا شخصیت مخاطب نیز شناخته می‌شود، یک ابزار قدرتمند برای درک عمیق‌تر مشتریان  مخاطبان ایده‌آل شما است. این ابزار به شما کمک می‌کند تا با شناخت دقیق نیازها، خواسته‌ها و چالش‌های مشتریان خود، محتوای جذاب‌تر، خدمات کارآمدتر و محصولات متناسب با نیاز آنها ارائه کنید.

در واقع پرسونای خریدار، یک پروفایل خیالی از مشتری ایده‌آل شما است که بر اساس تحقیقات بازار و شناخت مخاطبان شما ساخته می‌شود. این پروفایل، ویژگی‌های مشترک مشتریان ایده‌آل شما را در قالب یک شخصِ خیالی به تصویر می‌کشد. به‌طور مثال پرسونای خریدار شما باید دارای مشخصات زیر باشد:

  • مشخصات جمعیت شناختی: شامل سن، جنسیت، محل زندگی، سطح تحصیلات، شغل و درآمد
  • مشخصات روانشناختی: شامل شخصیت، ارزش‌ها، باورها، انگیزه‌ها و نگرش‌ها
  • روندهای رفتاری: شامل عادات خرید، نحوه جستجوی اطلاعات و تعامل با برندها
  • نقاط درد: شامل چالش‌ها و مشکلاتی که مشتریان در زندگی روزمره خود با آنها روبرو هستند
  • خواسته‌ها: شامل نیازها و امیالی که مشتریان به دنبال برآورده کردن آنها هستند
  • وابستگی‌ها: شامل منابع، ابزارها و افرادی که مشتریان برای حل مشکلات خود به آنها اتکا می‌کنند

نکته مهم این است که پرسونای خریدار یک موضوع تخیلی نیست، بلکه بر اساس داده‌های واقعی از مشتریان و مخاطبان فعلی شما ساخته می‌شود. در واقع با ترسیم شخصیت خریدار، می‌توانید به طور دقیق‌تر نیازها و خواسته‌های مشتریان خود را درک کنید و بر اساس آن استراتژی تولید محتوا، بازاریابی، فروش و محصول خود را به طور موثرتری تنظیم کنید.

4. تعیین چهارچوب کلی محتوا

ایجاد یک طرح و چهارچوب کلی قبل از شروع به نوشتن، نقشی کلیدی در کیفیت و انسجام محتوای شما ایفا می‌کند. با داشتن یک طرح کلی که اصطلاحا به آن بریف محتوا نیز گفته می‌شود، می‌توانید محتوای خود را به طور موثر برنامه‌ریزی و روند نوشتن را برای خود یا نویسنده ساده‌تر کنید.

اگر تا به حال برای محتواهای تولیدی خود چهارچوبی تعیین نکرده‌اید و با انجام این کار آشنا نیستید، پیشنهاد می‌کنیم یکی از محتواهای مشابهی که رقبای شما تولید کرده‌اند و عملکرد خوبی داشته است را تجزیه و تحلیل کنید. با بررسی این محتواها می‌توانید دریابید که چگونه باید ساختار یک مقاله را شکل دهید و از چه المان‌هایی (مانند تصاویر، اینفوگرافیک، جدول اطلاعات و…) برای جذابیت و غنای بیشتر محتوا استفاده کنید.

در ادامه به برخی از عناصر کلیدی که باید در طرح محتوای خود بگنجانید، اشاره خواهیم کرد:

1. تعیین کلمات کلیدی

اولین و بدیهی‌ترین چیزی که باید برای نوشتن یک بلاگ پست تعیین کنید، کلمه کلیدی است.

2. تعیین هدینگ‌ها و ساب‌هدینگ‌ها (تیترها و میان‌تیترها)

تیترها و زیرتیترها اولین عناصری هستند که در هر نوشته‌ای توجه مخاطبان را به خود جلب می‌کنند. درواقع این عناوین دروازه‌ای به سوی محتوای شما هستند و می‌توانند در جذب یا عدم جذب مخاطب نقشی کلیدی ایفا کنند. به همین دلیل انتخاب و نگارش صحیح تیترها و زیرتیترها در چهارچوب کلی محتوا اهمیت زیادی دارد.

در هنگام تعیین تیترها و زیرتیترها به نکات زیر توجه کنید:

  • تیترها باید واضح، مختصر و گویا باشند
  • تیترها باید به طور مستقیم به موضوع محتوا مرتبط باشند
  • تیترها باید جذاب و کنجکاوبرانگیز باشند تا مخاطب را به خواندن ادامه محتوا ترغیب کنند
  • از کلمات کلیدی مرتبط در تیترها استفاده کنید
  • از ساختارهای خلاقانه و متنوع در تیترها و زیرتیترها استفاده کنید

3. فهرست‌نویسی نکات کلیدی

قبل از شروع به نوشتن، ایده‌ها و نکات مهم هر بخش را در زیر هر “تیتر” و “زیر تیتر” مشخص کنید. با انجام این کار می‌توانید مواردی را که قصد دارید به آنها بپردازید، به طور کامل و جامع لیست کنید و همچنین از قلم افتادن نکات مهم و مغفول ماندن از ایده‌های کلیدی را به حداقل برسانید.

4. تعیین تعداد کلمات

یک چهارچوب دقیق به طور طبیعی منجر به انسجام و نظم در محتوا می‌شود و به طور غیرمستقیم، تعداد کلمات را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. با این وجود اگر به دنبال تعیین تعداد دقیق کلمات برای پست وبلاگ خود هستید، می‌توانید به طور تقریبی آن را برای نویسنده مشخص کنید. به طور مثال ذکر کنید تعداد کلمات این نوشته حدود 2 هزار کلمه باشد.

5. معرفی مخاطب هدف

آنچه که در مرحله‌ی ترسیم شخصیت خریدار مشخص کرده‌اید را با نویسنده خود به اشتراک بگذارید و اطلاعات لازم درباره جامعه مخاطبان هدف خود را در اختیار او قرار دهید.

6. تعیین منابع

همانند انجام هر کاری، نگارش یک بلاگ پست نیز به تجهیزاتی نیاز دارد. یکی از مهمترین این ابزارها، منابع مفید یا منابع اطلاعاتی هستند که به شما در غنی سازی محتوا و ارائه‌ی دیدگاه های معتبر کمک می‌کنند. پس از جمع آوری منابع، به دقت آنها را مطالعه کنید و اعتبار و صحت اطلاعات آنها را بررسی کنید. در نهایت آن را برای تولید بلاگ پست در اختیار نویسنده قرار دهید.

5. نوشتن محتوا

حال که تمام مقدمات لازم برای نوشتن یک بلاگ پست را آماده کرده‌اید، زمان آن است که دست به کار شوید و نگارش محتوای خود را آغاز کنید.

در هر بخش از مقاله، به طور مستقیم به اصل مطلب بپردازید و از حاشیه‌روی پرهیز کنید. کاربران شما وقت محدودی برای مطالعه دارند، پس در اولین فرصت به سوالات احتمالی آنها پاسخ دهید.

برای نگارش محتوای باکیفیت، به نکات زیر توجه کنید:

  • از املا، دستور زبان و علائم نگارشی صحیح استفاده کنید.
  • در نوشتن مقاله، کلمات و جملات را با وسواس انتخاب کنید و از به‌کارگیری عبارات غیرضروری و تکرار مکررات خودداری کنید.
  • در نگارش متن خود از کلمات کلیدی به طور طبیعی استفاده کنید و از تکرار بیش از حد آن‌ها خودداری کنید.
  • جملات را واضح و مختصر بنویسید.
  • برای بهبود خوانایی، پاراگراف‌ها را کوتاه نگه دارید.
  • از بولت لیست، تصاویر و سایر ابزارها برای نمایش موثرتر اطلاعات استفاده کنید.
  • با استفاده از مثال های کاربردی، محتوای خود را جذاب تر و مفیدتر کنید.

6. نوشتن مقدمه و نتیجه گیری

همانطور که در مقاله “آموزش نوشتن مقدمه” به تفصیل شرح داده شد، مقدمه اولین بخش از محتوای شماست که مخاطب با آن روبرو می‌شود. از این رو نگارش صحیح و جذاب مقدمه، نقشی کلیدی در جذب و نگه داشتن مخاطب ایفا می‌کند.

با توجه به اینکه نگارش مقدمه قوی نیازمند اشراف کامل به محتوای متن است، توصیه می‌شود نوشتن آن را به انتهای کار موکول کنید. در این زمان شما به طور کامل بر موضوع و محتوای متن خود مسلط هستید و می‌توانید با در نظر گرفتن تمام جوانب، یک مقدمه قوی و متناسب با متن خود بنویسید.

از طرف دیگر، قسمت نتیجه‌گیری مقاله شما فرصتی طلایی برای تبدیل کردن خوانندگان به سرنخ فروش (Lead) یا مشتری است. اما برای رسیدن به این هدف باید به درستی از این فرصت استفاده کنید. رویکردی که باید در این قسمت اتخاذ کنید، به نوع محتوای مقاله و جایگاه خوانندگان در قیف بازاریابی بستگی دارد.

به عنوان مثال اگر بلاگ پست شما مقاله‌ای درباره “راهنمای خرید دوچرخه کوهستان” است، در انتهای مقاله می‌توانید محصولات مرتبط با این موضوع یعنی دوچرخه‌های کوهستان خود را به کاربر نمایش دهید. در واقع از آنجاییکه مخاطب شما در حال حاضر به دنبال اطلاعاتی در مورد دوچرخه‌های کوهستان است و احتمال خرید نیز وجود دارد، نمایش محصولات مرتبط با این موضوع به او منطقی است. اما اگر مقاله شما در مورد موضوعی کلی‌تر مانند “فواید دوچرخه سواری” باشد، تبلیغ مستقیم محصولاتتان ممکن است مناسب نباشد. در این حالت بهتر است به خواننده اطلاعاتی مفید دیگری ارائه دهید و او را به سایر صفحات وب‌سایت یا شبکه‌های اجتماعی خود هدایت کنید.

7. نوشتن تیتر اصلی (Headline)

اشتباه رایج بسیاری از وبلاگ‌نویسان، صرف تمام وقت و انرژی برای نگارش محتوای عالی و در عوض بی‌توجهی به عنوان یا تیتر اصلی آن است.

مطابق با آماری که وبسایت copyblogger درباره میزان خواندن و توجه به تیتر اصلی منتشر کرده است، به طور متوسط از هر 10 نفر، 8 نفر تیتر اصلی بلاگ پست شما را می‌خوانند، اما از همین تعداد، تنها 2 نفر کل متن بلاگ پستی که نوشته‌اید را مطالعه می‌کنند. این آمار گویای اهمیت تیتر و نقش حیاتی آن در اثربخشی محتوای شماست.

در واقع از آنجایی که عنوان یا تیتر اصلی، اولین عنصری است که مخاطب در وب‌سایت شما یا در پی جستجو یک موضوع در موتورهای جستجو با آن مواجه می‌شود، این بخش از هر بلاگ پست، نقشی کلیدی در جلب نظر او ایفا می‌کند.

علاوه بر جذب مخاطب، تیتر بر رتبه‌بندی یک بلاگ پست در موتورهای جستجو نیز اثرگذار است. در واقع موتورهای جستجو از عناوین هر صفحه، برای درک محتوای موجود در آن استفاده می‌کنند؛ از این رو عناوین شفاف و مرتبط، در رتبه‌بندی بهتر صفحات، نقش مهمی دارند.

بنابراین برای نوشتن تیتر ایده‌آل باید وقت بگذارید و به نکات زیر توجه کنید:

  • تیتر صفحه بلاگ باید توصیفی باشد: تیتر باید محتوای مقاله را به طور خلاصه بیان کند و خواننده بداند که با کلیک بر روی آن، با چه موضوعی روبرو خواهد شد. بنابراین از نوشتن تیترهای گمراه کننده به قصد جذب کلیک خودداری کنید.
  • لحن و محتوای مقاله را از قبل مشخص کند: تیتر باید خواننده را از لحن و محتوای مقاله آگاه کند و انتظارات او را به درستی تنظیم کند.
  • جذاب و گیرا باشد: تیتر باید به گونه‌ای باشد که توجه مخاطب را جلب کند و او را به خواندن ادامه‌ی متن ترغیب کند.

در مقاله‌ای دیگر شما را به‌طور کامل با آموزش نوشتن تیتر آشنا خواهیم کرد.

8. مرور پیش نویس

در صورت امکان، بهتر است پس از اتمام اولین پیش نویس خود یک روز یا بیشتر صبر کنید. سپس با ذهنی باز و نگاهی دقیق، آن را مجددا مرور کنید. این کار به شما کمک می‌کند تا اشتباهات املایی، دستوری و نگارشی را به راحتی تشخیص دهید و فرصت جدید برای بهبود متن نگارش شده را پیدا کنید.

اگر در قالب یک تیم کار می‌کنید، از دیگر اعضای تیم بخواهید پیش‌نویس شما را مطالعه کنند. دریافت نظرات و ویرایش‌های آنها به ارتقای کیفیت متن شما کمک خواهد کرد.

9. انتشار بلاگ پست

اکنون همه چیز برای انتشار بلاگ پست شما آماده است. در این مرحله متا دیتاهای لازم را وارد کنید و کار نهایی انتشار را انجام دهید. متا دیتاهایی که باید وارد یا قبل از انتشار بررسی کنید عبارتند از:

اسلاگ یوآرال (URL Slug): اسلاگ یوآرال بخش منحصر به فردی از URL صفحه بلاگ شما است که معمولا بر اساس عنوان صفحه و به صورت اتوماتیک ایجاد می‌شود. با این حال این بخش در اکثر سیستم‌های مدیریت محتوا (CMS) مانند وردپرس قابل  ویرایش است و شما می‌توانید آن را بر اساس استراتژی خود تغییر دهید. بهتر است اسلاگ را کوتاه، گویا و مرتبط با کلمه کلیدی بلاگ پست انتخاب کنید.

برچسب عنوان (Title tag): برچسب عنوان یا تایتل تگ، عنوانی است که در نتایج موتور جستجو و تب مرورگر نمایش داده می‌شود. این عنوان می‌تواند مشابه یا عینا مثل به عنوان اصلی باشد.

توضیحات متا (Meta description): متا دیسکریپشن یا توضیحات متا، توضیحات کوتاهی است که در اسنیپت نتایج موتور جستجو ظاهر می‌شود. این توضیحات باید به گونه‌ای نگارش شود که دید روشنی از آنچه‌ که در بلاگ پست شما با آن روبرو می‌شود، در اختیار او قرار دهد و آنها را به کلیک کردن ترغیب کند.

متا تگ OG: برچسب‌های Open Graph قطعه کدهایی هستند که عنوان، توضیحات و تصویر شاخص پست شما به هنگام اشتراک گذاری در شبکه‌های اجتماعی مانند فیس بوک را مدیریت می‌کنند. اگر از افزونه رنک مث استفاده می‌کنید، این افزونه به‌طور خودکار این تگ را در صفحات شما درج می‌کند.

10. توزیع بلاگ پست

پس از انتشار بلاگ پست بهتر است برای اینکه محتوای شما به دست مخاطبان بیشتری برسد، آن را در کانال‌های مختلف توزیع و تبلیغ کنید. این فرایند که به عنوان “توزیع محتوا” (content distribution) شناخته می‌شود، نقشی حیاتی در دیده شدن و اثرگذاری پست شما ایفا می‌کند.

برای انجام این کار می‌توانید از ایده‌های مرسومی همچون به اشتراک گذاری در شبکه‌های اجتماعی، ارسال از طریق خبرنامه ایمیلی، تبلیغ در سایت‌ها، بازنشر در پلتفرم‌هایی مانند ویرگول، مدیوم و… استفاده کنید.

https://www.semrush.com/blog/how-to-write-a-blog-post/

اشتراک گذاری در: